Thursday, November 13, 2014

alam pekerjaan

Assalamualaikum






So sorry cik daya. Saya baru perasan message awak kat chatbox tu
Banyak berangan. Gini la jadi nya hehehe

Oh awak selalu lalu depan office saya ke
Lain kali singgah la. Nanti saya belanja eskrem kat sebelah office ni hehehe

Macam mana saya start dengan alam pekerjaan ?
Hurm
Gini lah cerita nya

Saya habis belajo tahun 2009 (dalam bulan April kalau tak silap)
Belajo dulu course lain, Islamic Banking
Tetapi terjebak dalam bidang kerja lain
Yakni sekarang ni la. Developer. Itu lah rezeki yang Dia tentukan
Saya ok je. Sebab saya boleh kata suka jugak la dengan apa yang saya buat sekarang ni

Dulu lepas habis belajar, menganggur sekejap je
Kawan bagi tau ada developer nak pakai orang
Saya pon pergi je lah interview
Office dulu shoplot je. Sebelah pasar borong plak tu. Perghh bau pasar ok hahaha
Dulu company ni kecik je. Masa saya masuk kerja dulu, saya orang ke-4 yang kerja
Masa tu projek pon baru 2 je
Interview masa tu pon tak macam interview. Beria haku bawak sijil bagai. Tengok pon tak resume
Cuma dia tanya pasal gaji je nak berapa. Hahaha
Then saya pon start lah kerja kat situ. Mei 2009 start kerja
Kerja sebagai kerani je masa tu. Buat kerja-kerja admin

Biasa lah kerja admin. Masa tu pulak company kecik. Macam-macam benda buat
Handover premise key pon kene pergi
Berdepan dengan client yang garang cam hawau ok
Siap kene maki sebab defect teruk. Padahal blur apa pun tak tau sangat masa tu -_____-

Kalau tak silap tahun 2010, dia naikkan jadi project admin
Under Project Manager (PM) yang garang baran nak mampos
Aku pernah menangis ok sebab tak tahan asek kene petir je
Memang tragis btol lah. Nak berhenti jangan cakap la
Beratus kali aku rasa menyumpah dalam hati then nak quit
Yela. Masa tu budak lagi. Hati lembut je. Kene bambu sket nak quit. Sket-sket nak quit haha
Tapi sebenarnya, yang kene bambu, kene petir, kene marah tu lah pengajaran kan
Kalau tak takde la macam sekarang ni. Sekarang ai garang ok hahaha
Kira macam kita ni belajar dari pengalaman la. Biar bermula dari kosong. At least sket sket kita amik ilmu tu
Dulu baca plan tak reti, guna autocad lagi bebal tak reti
So belajar la sket demi sket. Ada la jugak inputnya kan
Senang cite la. Bidang sekarang ni, hati kene keras je. Lepas tu kene pandai la deal dengan orang
Maksudnya, kau deal dengan client (pembeli). Client dulu sekarang tak sama
Client sekarang bijak dan terlebih bijak. Perit nak melayan kerenah hoi

Tu je la
Pendek kata, pekerjaan sekarang ni menjadikan saya lebih dewasa, matang, berani dan garang. 
Hahahaha

Dari 2009 sampai sekarang
Time flies so fast
Macam-macam dah aku belajar kat sini
Dari zero, sekarang ada la isi jugak
Yang pasti, 2009 ai solo, 2014 pon still solo !!!

Kbai.


lets klik !!

5 comments:

Allene said...

kerja dengan development compony gitu la sis... sangat mencabar... good luck in future... bab last tu, saya doakan dapat yang terbaik insya allah... =D

Kakzakie said...

Ramai sebenarnya yg belajar lain tapi kesudahan jawatan yg dipegang/sandang lain. Tak ada masalah janji dpt melunaskan kerja dgn baik... Kakak pun sama belajar lain kerja lain...

Kayu Manis said...

biasalh budk bru.. kena bulilh kn... tu semua plajaran bt lya...
kos lain bidang lain ye.. ada juga kos engineering, last jual tudung...

Daddy Ziyyad said...

Nanti lagi 5 tahun, jgn memetirkan budak muda baru masuk kerja tau....tak baikkkkk...

bahahahaha

LYAfrina said...

alhamdulillah
pengalaman mendewasakan kita kan..

lya dulu dapat rezeki kerja msa berpantang asya..alhamdulillah smpai sekarang