Wednesday, August 19, 2015

short break in kukup - kampung nelayan air masin

Assalamualaikum

sambung entry short break kukup ittew
so pagi ahad cari breakfast. breakfast dekat dengan jeti kukup tu. betul-betul berdepan dengan entrance kampung nelayan air masin, kukup, pontian, johor.

kedai mak sedara adik ipar aku. tak tau nama apa kedainya
tapi warna hijau, betul-betul depan entrance, sebelah tempat parking

signature: roti canai dan asam podeh



roti canai yang sedap ittew dan garing dan wangi dan tak oily yang oh so yum !
enak juga di makan begitu sajeee




asam podeh ikan tudung periuk




asam podeh ikan senonggang
verdict: sedap okehhh hirup sampai kering siap mintak tambah kuah lalalalalala


dah kenyang kenyang nak burn fat sket (sket je lah) weols muda remaja nak round dalam kampung nelayan air masin tu while mama baba duduk menopik kat kedai roti canai tadi





depan entrance kampung nelayan air masin
ok mari jalan kaki !





berkonsepkan kampung atas air
ni pagi agaknya air surut kot





rasanya penduduk kat sini semua kaum cina
dalam ni ada shop jual hasil laut, rumah-rumah, kedai makan, hujung sekali ada jeti






hey abang motor !





rasa nak lempang kat minah baju merah tu





ok test test kukuh tak jalan kayu ni
ok kukuh ! jalannnnnnnn




ok jalan sampai hujung dan tiba di sini






ok tak berapa berani lalu situ takut tiba-tiba je semua runtuh dalam air lalalalaala




saya di sini


to be continue.....




lets klik !!

15 comments:

fairus said...

Tak pernah pergi Kukup.. Pergi telungkup pernah le.. :p

Kakzakie said...

Ada bau kurang senang sikit kan Lya tapi dek kerana unik tetap diredah juga.

mawar_berduri said...

makan roti canai dengan asam podeh tu ke? asam podeh tu nampak menyelerakan yo..huhuhu

yoorin melacolea said...

huishh..makan roti canai cicah dengan asam pedas ke tu? mantoppp nyeee..kecur air liur,....

Daddy Ziyyad said...

OK, kalau balik Skudai (rumah parents saya), saya nak try cari kedai makcik adik ipar awak tu...Sebab dulu ke Kukup, rasanya mmg payah kot nak cari kedai makan Melayu...so mmg pagi2 lagi dah ada lauk asam pedas? Great!

Kayu Manis said...

bucuk..ke..
ikan byk dlm tu pun tak lalu nak makan..apa lgi nak tgkapppp..
merepek sbb perut lapar ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau akak pun tak berani nak redah jambatan kecik & sempit tu... jenis gayat dgn jambatan lebih2 bila ada air.. hehehe...

wahida said...

wei roti canai tu aku tgk pun tahu sedap...nampak garing di luar dan lembut di dalam gitu...

Fai Nardir said...

weekend boleh ajak husband ke sini.. sesekali ubah angin... hihi..

NEKCIK said...

Aini...dah dekat dah dengan rumah nekcik tu..kampong sebelah jer..kampong serkat

Hanie said...

asam pedas itew memang nampak sangat sedap. huhuhuhu... seronok kan jenjalan tempat org.

eelobor said...

ikan tudung periuk? huhuhu...saya makan asam pedas ikan pari, kembung & bawal jer setakat nie selain ayam. next nak cuba ikan lain pulak

Malinda said...

akak ni dah 18 tahun kawen dgn orang pontian johor tapi tak penah sekali pon cik boss bawak akak dtg sini....ini bole mendatangkan marah!!! ....hahaha...nanti time balik kampong akak nak kerah dia bawak akak datang sini makan roti canai dgn asam pedas

Ummul Azkee said...

bestnyerjln2..xpernah jln johor lg..slm perkenalan..bw dr www.housewifearts.blogspot.com

Dr Singa said...

cantik aa jeti kat hujung tu!!