Wednesday, January 20, 2016

Beijing Winter Trip Dec 2015 - NanShan Ski Village, Ming Tomb and Ju Yong Guan Great Wall

Assalamualaikum

Continue entry beijing yang sendu ni. Pemalas btol aku nak update huhuhu
Lagi aku pemalas sebab hari ketiga kat beijing, p berjalan tetapi bateri dslr aku tertinggal kat hotel okeh
Loser takkkkkk kak bedahhhhh -_-
So hari ketiga tu memang mood aku ke longkang la
Amik gambo pakai fon je kekdahnya
Pon tak banyak amik gambo sebab takde mood uols


Tempat pertama pergi visit adalah NanShan Ski Village
Tempat untuk main ski. Main free, dah include. Tapi nanti diorang paksa ko amik tutor. Kene bayar RMB200 kot. Sila jangan layan. Aku tak main la aku dok tepi je kang patah kayu ski 1 hal lak nak kene ganti. Tu takpe lagi. Kalau aku tergolek dog tengah2 tu sape nak angkat woiiii tak ke parah

So 2 jam kat situ. Dok melanguk sambil tengok orang main ski. Yang tergolek, yang terterap, macam2 hal.



Ski area




Bosan jugak la 2 jam nak menunggu dorang main ski
Tempat ni bukan ada apa. Coffee house ada tapi jenis jual yang 3 in 1 pastu bancuh sendiri
Tapi air yang pelik-pelik la so tak lah aku nak pergi minum





Setelah 2 jam melanguk tengok orang main ski, then gerak p Ming Tomb

Ming Tomb ni tempat kuburan la. Kuburan maharaja apa ntah lupa
Makam ni jauh hazabedahhhhh pastu banyak tangga plak wei ko tak patah lutut plak kan
Makam dia plak bawah tanah. So ko kene turun tangga berapa tingkat ntah. Aku dah macam kingkong asek turun tangga je



Pintu masuk dan keluar ke kawasan Ming Tomb
Dalam tu, jalan jauh bertangga-tangga nak kene mendaki baru sampai tomb. Kalau hari2 aku daki tempat ni kurus tak agak2 ?




Take 5 jap lutut dah nak longgar haha





Dalam terowong tu lah makam nya. Dalam tu tak boleh amik gambo.
Terowong tu bape bunya anak tangga ke bawah ke turun
Dah turun, nak naik balik masalah besar ok hahahhaa
Masalah betol




Nampak tak dah susut 5 cm pinggang tu  >_<


Then pergi lunch. After lunch pergi Great Wall




Salah satu daripada 7 keajaiban dunia
Momazinggggg




Ini pon mendaki okeh
Apa aje lah tempat yang tak mendaki kitorang pergi. Kurus akak tau




Sayang betol bateri dslr tertinggal. Sini view cantek2  >_<




Batu-batuan yang cantek




Ko rasa banyak mana aku daki?
Tak sampai 1 km pon rasa nya hahaha
Bos2 kitorang naik tinggi ok. Gigih betol




Dia kene tambah lagi 1. Fat. -_-




Tourist guide ada bagitau apa maksud perkataan kat batu ni tapi lupa hikhikhik




Sejuk2 dapat cappuccino memang best !

So, end of day 3.
Day 4 kitorang gerak ke daerah lain, Chengde

Nanti sambung bila rajin eh. Hahaha 


lets klik !!

13 comments:

Malinda said...

bestnyeee dik...walau penat hazabedah kene turun naik tangga tapi cam berbaloi2 kot sebab cantik sangat2 kat sana kan...dah tau nak pi tempat salji nape tak bawak sirap jagung susu bagai...sambil2 tunggu orng main ski bole gak ko bancuh ABC semangkuk dua...hahaha...jangan marah hah nanti kene jual...larikkkkk

Suriaamanda said...

pergi bila ni....bestnya..nak pi jugak

mawar_berduri said...

sebulan kt sane mau melidi..haha..sume ats bukit >_<

wahida said...

sumpah jeles ko dah sampai great wall tu...tu tempat idaman aku tu...huhu...

amboiii susut 5 cm ye pinggang ko....macam2 la ko ni liya...haha...

Kakzakie Purvit said...

Melancung ke sini stamina kena kuat Lya
Panjat-memanjat, merentas terowong semua ada
Tapi scenary dia rata-rata menarik dipandang mata

Azian Elias said...

oo ke Beijing dia ye..
happened to me too.. batt camera out, battery handy out, tinggal phone yang asyik hanged.. sedih we iii.. loser sgt rasa.

Kayu Manis said...

Malas nak update...hihi..gitu le..kdg idea kat tmpat lain byk,bila hdp jer benda hilang semua..kn..kn

Untunglah dpt jln2 kt tmpat orang,...

mun said...

syiiioookkk plak baca... fefeling nak g sana plak..nak men salji.. huuu~

Raihanah Ahmad said...

wah bestnya ke beijing, seronok juga ya

adrianna syaz said...

Untungla leya...dpt jenjln merata..nk join,,..

Aziela said...

Lya...gelak besar akk awak tulis jln mcm king kong. Kalau akk...kingkong pun tak. Terus tenggelam dlm bumi. Gemuk + tua = habis cerita.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

org saiz mcm kita ni memang hazab kan lya asyik nak naik turun tangga... jalan jauh2 sayup2... melecet kata ko... hahaha... adoiii... akak numpang tgk pun dah letih rasanya....

LYAfrina said...

bestnyer..dpt jugak jejak kaki kt negara org