Tuesday, January 12, 2016

Beijing Winter Trip Dec 2015 - Tiananmen Square, Forbidden City and Shichahai Bar Street


Assalamualaikum


So hari pertama kita semua pergi Tiananmen Square dulu
Antara dataran yang terbeso di dunia katanya. Bas drop jauh ok. Pastu jalan jauh hazabedah
Nak tau sejarah tempat ni korang klik kaler merah tu. Aku dah link terus kat wikipedia. Kosser uols nak tulis pemalas kekdahnya hahaha



ramai jugak orang berjalan di pagi hari tu




tetiba kat tengah2 ada pemadam api puler






bendera nya




Belakang tu pintu masuk ke Forbidden City





Gambo passport beso kat belakang tu adalah Mao Zedong, pemimpin komunis





Penulis di Tiananmen Square. Botol air sentiasa kene bawak. Paham2 je la sini jamban sume takde hose nak. So botol air, wet tissue dan tissue adalah benda yang paling penting di bawak ke mana-mana




Forbidden City, yang hazab jauh ok dalam tu. Mak pitam setengah nafas




Sejuk toksah cakap. Thank u muffler. Aku sentiasa ikat muka dengan muffler bila dah tak tahan sejuk tu


Ko bayangkan kene lalu 7 pintu ni. 7 hokeh baru sampai hujung. Ko tak menangis. Dengan bawak badan lagi hah. Nasib baik pakai sport shoe. Kalau gedik2 konon nak pakai boot la jadah apa la, ada can aku berkaki ayam je kang




3 dara duduk di tepi parit





Macam rasa dalam drama cina kan tengok semua bangunan ni




Paling suka pintu dia ni cantik





Ni besen hape ke tak tau lah 





Pintu lover




Pintu lover lagi




Then malamnya pergi Shichahai Bar Street
Banyak restoran, bar kat sini. Hujung ada street food




Jalan-jalan tengok cahaya je lah
Tepi tu lake



Sejuk Ya Allah memang tak tahan hoih
Mata pon dah kuyu




Street food. Memang tak lah aku beli. Diorang ni bergasak makan buah salut gula tu yang kat belakang tu. Muka aku dah macam pah bedah btol




Hidung pon sudah merah. Lepas dinner. Balik hotel. Membongkang
Esok sambung jalan lagi


Next:

NanShan Ski Village, Ming Tomb and Ju Yong Guan Great Wall





lets klik !!

9 comments:

Malinda said...

besonye kawasan tu...nak jalan tu yg bercinta...kalau akak dah merangkak agaknye...kuikuikui...maklum la urat dah banyak putus time beranak...takpe dik bior penat sikit yg penting dapat tengok tempat orang...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

seronoknyer lya dpt kenal tempat org.. penat sikit takpela.. bkn senang nak dpt peluang gini... company tanggung plak tu. company akak pun dah beberapa kali gak bwk staff gi obersi.. tp dorang support 50% je.. tu yg pikir panjang nak pegi tu... mana yg mampu bolehla pg... yg kurang mampu ni terkulat2 ajelah.. hehehe... byk benda lain lg nak buat dgn rm yg ada.. tambah plak pikir anak2 nak skolah susah bla bla bla... lom ada rezeki kan.. anyway.. seronok tumpang tgk lya jenjalan...

Raihanah Ahmad said...

terasa tengok cerita pulak tengok gambar dalam ni, nice trip sis

Kayu Manis said...

Muda2 ni eloklh pergi merantau jeruk negara org..tenaga byk.
Esok2 boleh jadi juru pndu plk..

Kakzakie Purvit said...

Penat makan angin dengan penat kerja lain rasa dia Lya
Penat ada keceriaan org kata. Alang-alang dah sampai sana mana boleh tak ikut sama mana pergi dibawa ikut ajelah.

Cuma betullah satu hal di sana nak membuang ada masalah air kan. Bukan tak ada air tapi tak disediakan..

wahida said...

sonoknya lia oiii...aku kalau dah sampai tempat orang, aku akan gigih pegi tiap ceruk dia...jalan kaki pun jalan kaki lah...bukan selalu dapat pegi kan...

aku dapat rasakan kesejukan kat sana tu...huhui...
ni company trip ke liya?

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Jalan-jalan sponsor ni paling best Lyea weeeiii..
Hakak paling suka dek non..
Tak pe lah bertapak jauh2 ..
Janji free... hahah nampak sangat kedekut akak disitu..

Salji tak turun ker Lyea..
Cer lompat bintang sikit tengah padang tu :)

mawar_berduri said...

view dalam pic semua cantik!

Suriaamanda said...

Seronok plak akak tgok...tp trip kali ni memang banyak berjalan eh Lya?