Wednesday, February 10, 2016

Faqih and familia balik terengganu !

Assalamualaikum


Cuti sabtu sampai isnin semua balik kampung terengganu
Faqih long journey untuk pertama kalinya
Good boy tak cranky. Perjalanan pon alhamdulillah smooth. Cuaca very nice tak panas. Naik LPT je mendung hujan on and off sampai kampung 

Balik 3 kereta. Masa sampai kat Gambang, stop jap kidnap faqih naik dengan aku, baba, mama dengan adik bujang
Mula-mula cranky ko sebab duduk belakang. So aku yang duduk depan ni hambek la dia, senyap terus. Hahaha
 Elok je dok dengan kitorang sampai kampung. Bagus betul mood dia hari tu haha




Ni masa tengah isi minyak kat melaka lagi. Muka ngantok je lebiu ni




Kidnap dia naik sama dengan tok mama and tok baba
Good mood betul menceceh-ceceh mulut dia menjerit bagai




Tok mama and tok baba dah lenguh dokong dia, turn bonda pulak
Elok tido dari keluar LPT 2 sampai kampung




Sampai kampung around 4pm, lepak jap, keluar makan
Lapau hazab sebab last makan masa kat Pasir Besar 
I took nasi minyak lauk daging



Faqih took laksam
Amboiiiiii makan laksam lak dia






Pagi ahad as usual pergi pasar payang cari kuih 






and my forever favs apam balik !!




Tengah hari ahad buat jamuan sket kat rumah kampung
Jamu laksa kuah putih and kuah merah
Aku makan kuah merah. Sebab home made chu buat so tak manis sangat. Chu dah potong sket manis dia. Chu kata sepatutnya kuah merah kene manis




Jamu nasi dagang jugak
Homaigoddd apakah kalau balik kampung makan sebegini
Balik jalan macam kingkong



Petang ahad pergi pasar payang pulak. Sebab esoknya nak pergi kuantan pulak
Memang short trip kali ni. 
Faqih as usual mood memang baik
Mak dia sanggup beli baby carrier tu semata-mata nak naik pasar payang punya pasal.
Last-last sekejap je duduk dalam tu. Berdokong jua akhirnya




Tok baba yang dokong
Masa ni dia baru berak. Nasib tak cranky





Balik dari pasar payang, singgah makan celup tepung depan pantai chendering 
Orang ramai, dengan angin punya kuat, hujan rebas lagi, bagai nak terbang ikan tepung aku




Balik kali ni tak mandi laut sebab ko tengok ombak punya kuat 
Bergulung-gulung ngeri tengok
Ni petang air dah pasang. Sampai tepi tebing air datang



Duduk tepi tebing di bawah hujang gerimis

To be cont...




lets klik !!

8 comments:

Aziela said...

Terengganu is forever lovely.

Kakzakie Purvit said...

Tengok Faqih gebus tu lagi menggoda dari tengok makanan yg banyak tau Lya
Makin comel dan sweet sangat senyum dia tu, geram kakak tengok:)

wahida said...

suka tgk faqih...
best jadi faqih...semua orang sayang dia...
dia mmg comelllll

Kayu Manis said...

Dh besar dah....tomeiiii
Mna tk baiknye...dpt tilam empokkk..hihi jgn mrh lyaaaa....

Raihanah Ahmad said...

comel baby. baru2 ni memang angin kuat, ombak pun mesti lebih ganas.

Malinda said...

akak suka no baca cerita balik kampong ko sebab mesti ada makanan sedap2...hahaha...nasib le ko tak mandi dik takut ar tengok ombak beso2 camtu...bahaya sungguh...pastu kalau ikan tepong ko terbang di tiup angin ko pi sewa helikopter kejo ikan2 tu...kong asam bole pulak main terbang2 camtu je....hahaha

Malinda said...

bagosnye lahai baby Faqih ni...anak akak dulu si bang ngah..kan mahen terpekik terlolong suh pijak pasir atau rumput...ntah hape2 je mamat tu time kekecik ..mak enon gak bagos pestime akak bawak gi pantai laju je dia cekut pasir masuk mulut...hahaha

LYAfrina said...

meriah kuih muih tu