Monday, August 29, 2016

Langkawi - Makam Mahsuri


Assalamualaikum

Hari terakhir di Langkawi. Pagi-pagi check out dan terus menuju ke Makam Mahsuri
Flight balik 2.10pm. Tu yang pagi2 lagi dah terjah ke Makam Mahsuri. Takut lambat je nanti

Breakfast dulu kat warung depan Kota Mahsuri tu



Nasi lemak bungkus again




Weols ambil lauk-pauk. Ni daging goreng kunyit sedap woi !







Kota Mahsuri. Entrance Fee RM 12




Bergambar dulu depan entrance nya
Tak ramai orang lagi masa ni sebab memang awal lagi





Carta salasilah



Ada team caklempong. So relax jap tengok show ni
Terasa zaman dahulu btol. Syok !




Selfie caklempong




Then jalan sket dalam tu ada patung-patung yang menggambarkan masa zaman mahsuri dulu
Ni kalau tak silap masa mahsuri nak di jatuhi hukuman




Then jumpa Makam Mahsuri nya
Sedekah alfatihah untuk rohnya semoga tenang di sana




Boleh masuk dalam makam ikut pintu belakang ni





Aqeh dan bonda depan rumah mahsuri





Bawah rumah mahsuri ada peralatan lama ni





Door frame yang comel
Kalo orang tinggi confirm kene tunduk masuk ya




Curam aih tangga dia ni
Hati-hati la kalau naik




Terus terjah dapur




Aku keras di situ sebab takut kahkahkah




Dapur memasak di sinun




Beranda yang macam best je kalau dok santai-santai ni




Pintu belakang menuju ke bahagian dapur terus




Senibina memang cantik. Rumah lama kan





Perigi mahsuri yang berlatarbelakangkan sawah padi 
What a nice view




Ada jual air perigi jugak. Aku beli sebotol
Pastu aku takut nak guna. Ntah apa2 je aku ni





Then ada 3 gerai makcik-makcik goreng kuih tradisional
Goreng panas-panas time tu jugak okey




Kuih ros atau orang dulu panggil kuih goyang
Aku beli sepeket




Kuih karas. Yang ni sedap ! Menyesal lak beli sepeket je
Dah la bawak masuk kargo. Berderai kuih karas aku
Tapi berderai pon masih sedap okey




Kuih denderam atau ada yang panggil telinga keling 
Yang ni harus beli lebih favs adik aku tu





Last selfie depan rumah mahsuri.

Tengok masa ada lagi so weols ke The Zone Chenang untuk kali kedua nya hahahaha
Next entry ya



lets klik !!

8 comments:

Kakzakie Purvit said...

Sukalah kakak tengok Lya & fmly. Aqeh pun pandai tak meragam
Air mahsuri tu utk apa Lya?

Fazleyatul Aini said...

- kak zakie: katanya untuk awet muda

wahida said...

aku pegi umah mahsuri ni kemain posing kat jendela umah dia tu...sebab situ cantik..terus fefeeling gadis melayu jelita...kahkahkah...

aizamia 3 said...

Lama sangat rasanya tak pergi dekat sini.

Maman Reen said...

Lantai kayunya boleh nampak tanah.. Macam mana agaknya waktu malam.. Ermmmmmmmm

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak rasa akak tau kenapa Lya takut & keras kat situ.... hmm.. mesti sebab lantai tu jarang2 kan? hahaha... kalau akak pun risau & takut jugak... kita ni badan besar mesti selalu fikir... kuat ke lantai ni kalau aku pijak... mesti dlm kepala risau kalau2 lantai tu patah... kadang tu nak pijak titi kayu pun selalu risau kang tengah2 prakkk.. titi patah.. gitulah akak sebab sedar diri... hehehe..

mawar_berduri said...

masuk sini free ke ada kna bayar ?

Malinda said...

Adehhhh...skng dah 12 hengget ke dik masuk situ...last akak pi 5 taun lepas kot baru 5 hengget je...hahaha..wei kuih denderam makcik tu sedap kan...time akak pegi dulu dia ada gak menjual...kompom makcik tu minum air pigi hari2 cam awet muda je muka dia x nmpak tua pon...hahaha