Monday, October 10, 2016

Balik Kampung Short Trip


Assalamualaikum

Ni 3 weeks ago. Balik kampung terengganu kejap je
3d2n. Sebab ada urusan. Balik sabtu - isnin
Gerak kol 7am sampai terengganu 2.30pm




Sampai je lunch dulu dekat Maaidah-Beriani House Chendering
Aku ofkos la amik kambing. Dapdap









my kampung house





Petangnya as usual lah. Pergi makan laksa dekat sebelah Permai Inn
Aku makan laksa kuah merah. Mama baba both makan laksam
Amik kuih muih dengan keropok lekor jugak





Malam after dinner jalan sorang2 kat kampung china. amik angin sat





esok pagi ke pasar payang lah as usual. mama nak beli ulam2 sket sebab petang ada jamu laksa





nampak lada kering yang tak pedas. pon beli bawak balik melaka haha





rempah tak beli. tengok je




as usual. my favs apam balik




omaigod so yummy




keropok lekor panas2 




tengah hari lunch dekat the famous Restoran Mat Binjai





singgah pasar payang mama baba nak shopping pulak





petang ada jamu laksa kat rumah kampung





malam dinner dekat Sally Seafood bawah jambatan kuala ibai
kita order sotong goreng tepong sekor je. tapi sotong kan beso. banyak wei. mama baba makan sket je. dorang dok makan serdak je lebih. sengkak perut nak perabih sotong tu
lain-lain: tomyam campur (erghhh manis), kailan goreng dengan telur dadar




siakap bakar sedap dan segar




esoknya before balik breakfast macam biasa, nasi dagang alias - chendering




bonet cam biasa la. sarat barat. Flusk biru tu aku yang beli kat pasar payang
15 hengget je ok. sebab mama baba shopping. aku tak tentu arah takde benda nak beli. so macam tak lengkap plak tangan kosong. beli flusk. asal boleh hahaha




singgah pasar marang before naik highway
macam biasa la beli sayur mayur, timun kontot

Short trip yang mengenyangkan !




lets klik !!

9 comments:

Kakzakie Purvit said...

Flusk biru boleh guna sebab rumah Lya kan mak suka buat makan-makan
Boleh guna ni. Murah cuma RM15/- berbaloilah.

Kalau ke sana tak makan laksam memang rugi kan:)

Warisan Petani said...

WP pernah duduk Terengganu 4 tahun.
Suka sebab harga barang2 murah masa tu jika dibandingkan dgn JDT.
Ikan air tawar belambak2 sebab Kenyir baru bukak.
Ikang laut segar megar.
Nostalgia.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

best kan balik kampong... bila pegi pasar kat sana.. mcm2 benda yg menarik perhatian....

Nur Farhana said...

Aku suka blog ko liya. Dulu kini dan selamanya. Makanan!!! Hahaha. Love you liya. Bila laaaa dpt jmpe
-Adeqq

wahida said...

oiiii! sedapnya apam balik!

Raihanah Ahmad said...

oo kampung tganu ya. bestnya, lama juga saya tak ke tganu. miss the kepok lekor

Husna Rahman said...

taktahu nak pilih sebab semuanya sedap...(ecece mcm la pilih tu bolh makan sekali...tgk sudah Hsna oi)..tapi semua menyelerakan... bab mknn selalu tumpas..adehhh la..

Dr Singa said...

lada yang tak pedas yang kerinting kerinting tu kan??

LYAfrina said...

Awesome ganu kiterrr!!